W branży gastronomicznej konkuruje się nie tylko smakiem. Restauratorzy serwują swoje dania w coraz bardziej nietypowych lokalizacjach, prześcigają się w tworzeniu zaskakujących projektów restauracji i wymyślaniu niespotykanych zasad funkcjonowania lokalu. Unikalne połączenie dobrej, niebanalnej kuchni z oryginalnym wystrojem wnętrza to realna szansa na „karierę” w mediach społecznościowych i 100% obłożenie. Jak urządzić restaurację? Inspiracje mogą być różne…
W kreowaniu najdziwniejszych miejsc, jeśli chodzi o projektowanie wnętrz restauracji, przodują – jak łatwo się domyślić – Japończycy, choć nie tylko oni miewają zaskakujące, inspirujące, czasem zwariowane koncepcje na wyposażenie restauracji, dekoracje czy unikalny klimat lokalu. Zestawienia najbardziej oryginalnych restauracji na świecie, prezentowane przez branżowe tytuły, to prawdziwa kopalnia pomysłów.
Unikalna lokalizacja załatwia sprawę
Projektowanie oryginalnego wnętrza restauracji czy tworzenie wymyślnego menu mają nieco mniejsze znaczenie w sytuacji, gdy lokal znajduje się w jakimś niezwyczajnym miejscu. Czasami sama lokalizacja restauracji robi tak duże wrażenie na gościach, że jej wystrój czy karta dań schodzą na drugi plan. Od tego można wyjść, chcąc wyróżnić się na rynku i dzięki tej unikalności zdobywać klientów. Tak zrobili restauratorzy, którzy otworzyli swoje lokale tam, gdzie liczą się przede wszystkim… okoliczności.
Jakie znaczenie może mieć bowiem wyposażenie restauracji, gdy je się obiad z widokiem na Alpy, jak we francuskim Chamonix, albo pod gołym niebem – na dachu jednego z najwyższych budynków Bangkoku? Niepotrzebne są oryginalne dekoracje w restauracji, która umieszczona jest (dosłownie) pod wodą (jak na Malediwach – kilka metrów poniżej poziomu morza) albo tuż przy wodospadzie (Filipiny), gdzie i tak wszyscy goście patrzą tylko na cudowną ścianę wody. Mniej ważna jest unikalna aranżacja czy serwowane dania, gdy unikalne są okoliczności spożywania posiłku, jak w restauracji zawieszonej wysoko nad ziemią (m.in. w Las Vegas) czy w grocie z widokiem na Adriatyk (Apulia, Włochy). W każdym z tych przypadków projekt restauracji tworzy naturalne otoczenie i jego niepowtarzalne atuty, a wyposażenie jest przede wszystkim funkcjonalne.
Restauracja, jak z filmu, książki, bajki, gry…
Unikalność wystroju lokalu można uzyskać, stawiając na aranżację opartą o znaną historię lub fikcyjny świat. Wizyta w restauracji może przenosić gościa do innego miejsca lub w inne czasy, nawiązując do ulubionych filmów albo książek.
W Warszawie jakiś czas temu powstał na przykład lokal przypominający swym wyglądem Central Perk, kawiarnię znaną z kultowego serialu Przyjaciele (Friends), z charakterystyczną kanapą i dużymi filiżankami, w których podaje się gościom kawę. W Tokio zaprojektowano wnętrze restauracji inspirowane całkowicie klimatem Alicji w Krainie Czarów, z typowymi dla tego świata, nieco psychodelicznymi gadżetami nienaturalnych rozmiarów, przewijającym się w meblach motywem talii kart etc. W USA funkcjonuje cała sieć restauracji Bubba Gump, które wystrojem, ale także menu nawiązują do filmu Forrest Gump i „krewetkowego biznesu” głównego bohatera. Przykładów jest wiele i większość z nich pokazuje, że jest to ciekawy i sprawdzony kierunek przy projektowaniu wnętrz restauracji, które przyciągają zaciekawionych gości.
Ekstremalne… pomysły na restaurację
Jak urządzić restaurację, aby mieć wielu klientów? Są tacy, którzy stawiają na zaskoczenie lub ekstremalne doznania, tworząc – czasami bardzo dziwaczne – projekty restauracji, które z pewnością wabią swoją innością, choć nie ma pewności, czy goście raz zaskoczeni będą wracać do takiego lokalu.
Lodowy barek z klimatem poniżej zera (w gorącym Dubaju), nowojorska restauracja w stylu ninja (włącznie z obsługą z adekwatnymi umiejętnościami), japońska restauracja urządzona jak więzienie Alcatraz, restauracja w Rydze stylizowana na szpital z „krwawym menu”… To tylko niektóre przykłady. Poza wystrojem, czy wyposażeniem restauracji, ekstremalne bywają też pomysły na restauracyjne atrakcje, jak jedzenie w całkowitej ciemności (bez możliwości wybrania dania), celowo niegrzeczna, opryskliwa obsługa obrażająca gości, małpa w roli kelnera i inne.
Zobacz dziwne >> dziwniejsze >> i jeszcze dziwniejsze restauracje >>
Kiedy wystrój to coś więcej, niż meble i dekoracje
Aranżacja wnętrza restauracji może zaspokajać różne zmysły, tworzyć wyobrażenia, budować określony klimat, przekazywać jakąś ideę… i na tym opierać swą unikalność.
Ciekawym przykładem takiego podejścia jest pewien indyjski lokal, w którym restauracyjne kanapy, krzesła, stoły, dekoracje – wszystko wykonane jest z… kartonu. Wystrój jest funkcjonalny, wygląda niesamowicie, a do tego promuje ekologiczne podejście, bazując całkowicie na biodegradowalnym, poddającym się recyclingowi materiale. Równie niesamowite wrażenie robi aranżacja jednej z herbaciarni w Szanghaju. Pomysł na wystrój oparto w tym przypadku na doznaniach zmysłowych odczuwanych, gdy podziwia się malowniczy krajobraz wzgórz z delikatnie „falującymi na wietrze” herbacianymi polami. Zainspirowani naturą architekci przenieśli ten niezwykły klimat do wnętrza, w którym tak samo dominuje subtelny ruch, miękkie linie, różne odcienie złota…
Zobacz to >> i koniecznie to >>
Projektowanie wnętrz restauracji – trendy i smak…
Inspiracje i unikalne pomysły na projekt restauracji można czerpać zewsząd – z przyrody, sztuki, nauki, z filozofii… Stojąc jednak twardo na ziemi i znając realia codzienności, warto czasami nałożyć na to także jeszcze filtr obowiązujących w aranżacji wnętrz trendów oraz rzeczywistych potrzeb potencjalnych gości.
Urządzając dziś restaurację, dobrze mieć na względzie, że modne są lokale z tzw. otwartą kuchnią, które podkreślają fakt, że gotowanie jest sztuką. Proekologiczne nastroje i nastawienie na wszystko, co zdrowe i naturalne oraz biodegradowalne nakazują z kolei zaznaczyć to i w menu i w wyposażeniu restauracji i w dekoracjach. Na topie jest obecnie także łączenie konsumpcji ze sztuką lub rozrywką. W lokalach gastronomicznych pokazuje się obrazy, rzeźby, udostępnia książki, organizuje koncerty… Warto rozważyć uwzględnienie takiej opcji w projekcie wnętrza. Do rangi sztuki urasta dziś nawet odpowiednie zaprezentowanie menu czy projekt karty dań. Wszystko to może być unikalne, interesujące i – o ile będzie smaczne – wpływać na sukces restauracji.
Pozdrawiamy
Zespół Consido