W dzisiejszych czasach, kiedy coraz więcej uwagi przykłada się do zrównoważonego rozwoju i ochrony środowiska, branża wnętrzarska również podąża tą ścieżką, oferując rozwiązania, które są nie tylko estetycznie przyjemne, ale również przyjazne dla planety.

Pełna sala gości oczarowanych atmosferą miejsca. Stoliki zarezerwowane na kilka tygodni do przodu. Wszystko doskonale smakuje i pysznie wygląda. Dobra restauracja działa na różne zmysły. Poza utalentowanym szefem kuchni, potrzebny jest także wysmakowany wystrój i meble do restauracji, które zachęcają, by rozgościć się w niej na dłużej i bywać częściej. Jakie powinny być te idealne?

Wyposażenie restauracji, meble, dodatki nie mogą kłócić się z charakterem miejsca. Meble restauracyjne muszą być dobrane do wielkości wnętrza. Powinny pasować także do… menu. Ponadto niezbędna jest estetyka, funkcjonalność, jakość i wygoda!

1. Idealne meble restauracyjne podkreślają atuty lokalu i korespondują z otoczeniem

Aranżację opiera się na naturalnych atutach wnętrza. Wysokie sufity, cegła na ścianie, widoczne instalacje? Pomieszczenie wymarzone pod loftową restaurację! W taki styl wpisują się restauracyjne meble industrialne, łączące drewno i metal, pofabryczne lampy, a także tapicerowane sofy, które dodają ciepła i przytulności.

Niemal każde wnętrze ma jakieś plusy. Czasem jest nim duże okno, które można wyeksponować ustawieniem mebli restauracyjnych. Innym razem ciekawa wnęka pozwalająca stworzyć przytulny kąt dla pary lub samotnika. Jeśli jednak trafia się niewyróżniająca niczym przestrzeń, piłeczka jest po stronie architekta. Można wtedy wybrać lubiany w restauracjach styl prowansalski, jasny i przytulny, pełen drewnianych mebli oraz domowych dodatków albo postawić na klasykę i proste oraz eleganckie meble restauracyjne.

A jeśli restauracja ma powstać w nowoczesnym, wielkomiejskim budynku? Można wyposażyć ją w designerskie meble o prostych, zgeometryzowanych formach, ale w śmiałych kolorach, które dodają wnętrzu energii. Można również, dla kontrastu do otoczenia pełnego szkła i betonu, stworzyć restaurację urban jungle. Wpisuje się to w modny trend naturalny, w którym pomieszczenia wypełnia się meblami i akcesoriami z naturalnych, przyjaznych materiałów (drewno, wiklina) oraz dużą ilością zieleni.

Restauracja w surowym, fabrycznym klimacie, który ocieplają zgrabne, tapicerowane krzesła w kolorze miodu i szarości
Restauracja w stylu urban jungle – oaza w środku miejskiej, betonowej pustyni.

2. Meble idealne do restauracji dobrane są gabarytami i kształtem do metrażu lokalu

Małe bistro i duża gastronomia wymagają czegoś innego, jeśli chodzi o wyposażenie restauracji. Meble (ich liczba, wielkość) muszą być dopasowane do wielkości pomieszczenia. Zbyt wiele stolików i/lub zbyt duże stoły do restauracji utrudniają poruszanie się po wnętrzu. Istnieje też (przy ciasno ustawionych stolikach) niebezpieczeństwo braku poczucia prywatności wśród gości, co w przypadku urządzania restauracji jest jednym z grzechów głównych. Gdy z kolei stoły są za małe, nie zapewniają komfortowych warunków konsumpcji. Trzeba znaleźć złoty środek. Stoły okrągłe, eleganckie i ponadczasowe, są niezbyt ustawne. Sprawdzają się w większych restauracjach. Stoliki kwadratowe czy prostokątne dają więcej możliwości. W małych lokalach taka swoboda bywa przydatna.

Warto pamiętać, że funkcjonują standardy dotyczące powierzchni przypadającej w restauracji na konsumenta i są wzory pozwalające wyliczyć powierzchnię konieczną dla ustawienia stołu danej wielkości i kształtu, z uwzględnieniem swobody odsuwania krzeseł i poruszania się wokół niego. Taka kalkulacja pomaga dobrze wybrać meble względem metrażu wnętrza.

Restauracja w surowym, fabrycznym klimacie, który ocieplają zgrabne, tapicerowane krzesła w kolorze miodu i szarości
Stoły w restauracji, krzesła, meble gastronomiczne w kuchni muszą umożliwiać swobodne poruszanie się między nimi.

3. Idealne umeblowanie restauracji to takie, które pasuje także do… menu

Wystrój wnętrza ma znaczenie. Od niego zależy, czy gość po wejściu do restauracji chce w niej zostać. Otoczenie wypełnione ładnymi i funkcjonalnymi meblami powinno współgrać jednak również z kartą dań. Inaczej dochodzi do nieporozumień, które działają na niekorzyść lokalu. Nikt nie spodziewa się przecież, że restauracja urządzona jak sushi bar oferuje dania włoskie czy meksykańskie. Warto więc przy wyborze mebli mieć na uwadze spójność wystroju z rodzajem serwowanej kuchni.

4. Meble restauracyjne muszą idealnie łączyć estetykę, funkcjonalność i komfort

W lokalu musi być ładnie, wygodnie i pysznie. Wybierając meble do restauracji, poza względami wizualnymi, należy pamiętać o aspekcie użytkowym. Dobrze dobrana wielkość stołu do restauracji zapewnia gościom komfort podczas jedzenia. Przyjmuje się, że osoba siedząca przy restauracyjnym stole powinna mieć do dyspozycji 60 cm szerokości i 40 cm głębokości jego blatu. Nie mniej ważne jest odpowiednie dobranie krzeseł do restauracji. Ich wysokość musi współgrać z wysokością stołu. Tylko wtedy komfortowo spożywa się posiłek i w pełni docenia smak. Jeśli gościowi nie jest wygodnie, nawet najpiękniejsze meble i najlepsza potrawa nie ratują sytuacji.

Zamiast krzeseł można wybrać właściwej wysokości, wygodne sofy do restauracji, pokryte tkaninami o niebanalnym deseniu czy kolorze. To doskonałe rozwiązanie także wtedy, gdy planuje się stworzenie przytulnego kącika kawowego w restauracji.

Niezależnie od wszystkiego, każdy element wyposażenia restauracji, meble i dodatki muszą być doskonałej jakości. Goście mogą wtedy cieszyć oko ich widokiem i czerpać przyjemność z korzystania z nich.

5. Idealnie jest, gdy meble zewnętrzne restauracji są spójne z tymi w środku

Polacy uwielbiają jeść na powietrzu. Umiejętne otwarcie przestrzeni restauracji zwiększa jej potencjał i przyciąga więcej gości. Jeśli na terenie wokół lokalu jest miejsce, warto to wykorzystać i urządzić „ogródek”. Zewnętrzne meble restauracyjne nawiązujące stylem do tych w środku lokalu sprawiają, że całość wygląda spójnie i estetycznie. Unika się negatywnego wrażenia przypadkowo dostawionych poza salą główną stołów.

„To, co zwykle poproszę…”

Nie ma jednego przepisu na sukces restauracji, zależy on od wielu rzeczy. Dobre jedzenie jest jedną z nich, ale nawet najlepsze dania nie wystarczają, jeśli ich uzupełnieniem nie jest wysmakowany i funkcjonalny wystrój. Odpowiednia kolorystyka, światło, meble restauracyjne i dodatki połączone z muzyką tworzą klimat restauracji i przyciągają gości, którzy chętnie wracają.

Pozdrawiamy
Zespół Consido

Najnowsze wpisy:

Minimalistyczne i praktyczne akcesoria w miejscu pracy.

Naszym celem jest nie tylko dostarczenie pięknych i funkcjonalnych mebli, ale również zapewnienie naszym klientom pozytywnych doświadczeń i satysfakcji z procesu twórczego. Wierzymy, że każdy projekt jest podróżą kreatywną, w której współpracujemy z naszymi klientami, aby przekształcić ich marzenia w rzeczywistość.

Czytaj więcej »